fbpx

Tjestenina Ostavi komentar

Tjestenina deblja ?

Jeste li znali da prvi poznati recept o tjestenini potječe još od 2000. godine pr.Kr, pronađen u Kini, unutar kojeg piše da se prva tjestenina izrađivala od brašna pšenice, vode i jaja. Kroz povijest se izrada te konzumacija jela od tjestenine provlačila u brojnim narodima, uključujući Etruščane, Stare Grke, Rimljane … međutim s obzirom kako je prva komercijalna proizvodnja tjestenine krenula na jugu Italije gdje je kroz 17. i 18. stoljeće tjestenina doživjela ogroman rast u popularnosti te gotovo da nije moglo zamisliti obrok bez tjestenine, danas se smatra kako se originalna te ujedno i najbolja tjestenina proizvodi u Italiji. Prosječni talijan pojede čak 26 kg tjestenine godišnje što jasno ocrtava važnost tjestenine u prehranjivanju talijanske populacije, međutim ne trebamo se zavaravati i u svijetu je „pasta“ jedno od najpoznatijih jela koje se možete spremiti na brojne načine s brojnim dodacima.

Tjestenina deblja ?

Zamislite scenarij u kojoj osoba želi smanjiti tjelesnu masu i odlučuje se na redukcijsku dijetu i prve mjere koje poduzima je izbacivanje kruha i tjestenine, jer smatra se ugljikohidrati debljaju, a osobito ako dolaze iz tih namirnica. Osoba nakon 2 mjeseca izgubi 5 kilograma te ima potrebu „educirati“ okolinu i otkriti „tajnu“ svog uspjeha. Prava je istina kako je izgubila tjelesnu masu jer je bila u kalorijskom deficitu, odnosno unosila je manje energije, nego što je trošila. Hoće li smanjeni unos kalorija makronutritivno gledano proizaći iz nižeg unosa ugljikohidrata ili masti, zakon o očuvanju energije“ kaže da ga nije briga“. Ista stvar vrijedi i za namirnice pa tako i za tjesteninu, hoćete li vi 200 kcal uštediti zato što nećete pojesti šalicu kuhane tjestenine ili 35 g kikiriki maslaca sasvim je svejedno u kontekstu gubitka kilograma.

Može li tjestenina biti dio pravilne prehrane ?

Aposlutno da ! Pa, iako se često na tanjuru nalazi ona tjestenina spravljena od rafiniranog brašna durum pšenice, koja zbog odbacivanja vanjske ovojnice i unutarnje klice sadržava niže vrijednosti vitamina, mineralnih tvari te vlakana te se na taj način nutritivno osiromašuje, promijenite kontekst jela kojeg je ona dio. Pripremite je s upotrebom maslinovog ulja, mnogo povrća, nemasnijih izvora mesa te na taj način istovremeno uživajte u obroku koji je nutritivno vrijedan. Ona teorija kako tjestenina ima visoki glikemijski indeks također pada u vodu, jer zahvaljujući specifičnoj strukturi škroba tjestenina, njezin glikemijski indeks ne da nije visok, već je nerijetko čak i nizak. Upravo će zbog toga tjestenina, za mnoge možda i biti bolji odabir ugljikohidrata u odnosu na bijelu rižu ili bijeli kruh, jer će im posljedično izazvati veći osjećaj sitosti.

Kada konzumirati tjesteninu s obzirom na tjelesnu aktivnost ?

S obzirom da tjestenina na 100 grama sadrži oko 360 kcal, koje većinom dolaze iz ugljikohidrata ze nešto malo iz proteina, idealno vrijeme konzumacije tjestenine bi bilo u periodu dana unutar kojeg se događa tjelesna aktivnost. Konkretno kao dio većeg obroka 2 – 4 h prije tjelesne aktivnosti ili kao „post workout meal“.

Odgovori

SHOPPING CART

close