fbpx

SVE O KOLAGENU I ZAŠTO GA HIJALURONSKA KISELINA SAVRŠENO NADOPUNJUJE Ostavite recenziju

KOLAGEN – ZAŠTO JE DOBAR ZA NAS?
Kolagen je najprostranjeniji protein u tijelu. Ima važne uloge, uključujući pružanje strukture vašoj koži te pri pomoći kod krvnih ugrušaka.Posljednjih godina popularnost je stekao i kao nutritivni dodatak.
Zašto je dobar za nas? Ovaj vam članak pruža temeljit pregled ovog važnog proteina.

ŠTO JE KOLAGEN?
Kolagen je najbrojniji protein u vašem tijelu, koji čini oko trećinu cijelokupnog sastava proteina.
To je jedan od glavnih građevnih blokova kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenta. Kolagen se također nalazi u mnogim drugim dijelovima tijela, uključujući krvne žile, rožnice i zube.
Možete ga zamisliti kao “ljepilo” koje sve te stvari drži zajedno. Zapravo, riječ dolazi od grčke riječi “kólla”, što znači ljepilo.

ŠTO KOLAGEN ČINI NAŠEM TIJELU?
Postoji najmanje 16 vrsta kolagena. Četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV.
Ovdje se bliži pogled na četiri glavne vrste kolagena i njihovu ulogu u vašem tijelu:

Tip I: Ova vrsta rabi 90% kolagena vašeg tijela i izrađena je od gusto nabijenih vlakana. Pruža strukturu koži, kostiju, tetiva, vlaknaste hrskavice, vezivnog tkiva i zuba.
Tip II: Ovaj tip je izrađen od više labavo upakiranih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici, koja jastuči zglobove.
Tip III: Ovaj tip podupire strukturu mišića, organa i arterija.
Tip IV: Ovaj tip pomaže pri filtraciji i nalazi se u slojevima vaše kože.

Kako starimo, vaše tijelo proizvodi manje i manje kvalitetnog kolagena. Jedan od vidljivih znakova ovoga je u vašoj koži koja postaje manje čvrsta i podatna. Naše kosti također slabe s godinama.


HRANJIVE TVARI KOJE POTIČU PROIZVODNJU KOLAGENA
Svi kolageni počinju kao prokolagen. Vaše tijelo proizvodi prokolagen kombinirajući dvije aminokiseline: glicin i prolin.
Vitamin C: Velike količine se nalaze u agrumima, papriku i jagodama.
Prolin: Velike količine se nalaze u bijelim jajima, pšeničnim klicama, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i gljivama.
Glicin: Velike količine se nalaze u svinjskoj koži i želatini, ali glicin se također nalazi u raznim hranama koje sadrže proteine.
Bakar: Velike količine se nalaze u mesu, sjemenki sezama, prahu od kakaa, itd…

ŠTO OŠTEĆUJE KOLAGEN?
Šećer i rafinirani ugljikohidrati: šećer ometa sposobnost izgradnje kolagena. Minimizirajte potrošnju dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
Previše sunčeve svjetlosti: ultraljubičasto zračenje može smanjiti proizvodnju kolagena. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu.
Pušenje: pušenje smanjuje proizvodnju kolagena. To može narušiti zacjeljivanju rana i dovesti do bora.

PREDNOSTI DODATAKA KOLAGENOM
Jedna njegova vrsta dobiva najveću popularnost: hidrolizirani kolagen (kolagen hidrolizat). To je oblik kolagena koji se karakterizira jednostavnijom strukturom od originalnog kolagena, omogućujući visok postotak asimilacije (više od 90 prema istraživanjima) i postizanje veće učinkovitosti. Izrađen je od kolagena ekstrahiranih raznim postupcima koji se kasnije hidroliziraju kako bi se velika molekula pretvorila u male jedinice koje se lako apsorbiraju našem probavnom traktu.

Nema mnogo studija o dodatcima kolagena, no ona koja postoje pokazuju koristi u sljedećim područjima:

Mišićna masa: Studija iz 2015. godine u starijih muškaraca pokazala je da kombinacija dodataka kolagenskog peptida i treninga snage povećavaju mišićnu masu i snagu više od placeba.
Artritis: Druga studija daje dodatke ljudima koji pate od osteoartritisa. Doživjeli su značajan pad boli tijekom 70-dnevne studije, u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.
Elastičnost kože: Žene koje su uzimale dodatak pokazale su poboljšanje elastičnosti kože u studiji 2014. godine. Kolagen se također koristi u lokalnim tretmanima kako bi se poboljšala elastičnost kože smanjujući redove i bore.

Kolagen također smanjuje celulit i strije. Kada koža izgubi elastičnost kao rezultat smanjenog kolagena, postoji još jedna nuspojava: vidljiviji celulit. Budući da je vaša koža tanka, celulit postaje očitiji – više ne skriva ono što se događa ispod površine. Poboljšanje elastičnosti kože putem kolagena pomaže smanjiti nakupljanje kože.

HIJALURNSKA KISELINA – SAVRŠEN DODATAK KOLAGENU!

Hijaluronska kiselina se pojavljuje kao prirodni ugljikohidrat u našem tijelu, a u većim količinama se nalazi u stanicama kože.
Naša koža sadrži oko 50% hijaluronske kiseline iz tijela, a njena primarna funkcija je da hrani i hidratizira kolagen koji je također ključan dio u održavanju slojeva i strukture kože. Kolagen koži daje čvrstoću no hijaluronska kiselina je ta koja je odgovorna za njegovo savršeno djelovanje.

Mlada koža sadrži visok udio hijaluronske kiseline, a kako starimo, tijelo gubi mogućnost održavanja jednakog udjela hijaluronske kiseline koja se gubi raznim

štetnim čimbenicima kao što su onečišćenja iz okoliša i UV zrake.
Hijaluronska kiselina daje elastičnost, gipkost i čvrstoću koži, no s obzirom da se ona gubi procesom starenja moguće ju je nadomjestiti korištenjem u obliku dodataka. Ističe se zbog visoko hidratizirajućih svojstava na razini vezivnog tkiva. Razvijena je restaurativna akcija u vlaknima tkiva kože, pored njezine strukturalne akcije zbog svoje prisutnosti u sinovijalnoj tekućini i u zglobnom tkivu. Zajedno s kolagenom ojačava se regenerativna funkcionalnost tkiva kože, zglobova i ligamenta. Također, hijaluronska kiselina je poznata kao čuveni sastojak koji briše bore i hidratizira kožu, a posljednjih 10 godina je preplavio kozmetičku industriju. U kozmetičkom smislu potiče proizvodnju kolagena, zaslužna je za elastičnost i hidrataciju kože jer veže na sebe i 1000 puta veću količinu vode.

 

Ponuda proizvoda koji sadrže kolagen i hijaluronsku kiselinu:

 

https://v2.nutriofit.com/proizvod/kolagen-magnezij-vitamin-c-hijaluronska-kiselina-400-g/

https://v2.nutriofit.com/proizvod/kolagen-hijaluronska-kiselina-magnezij-vitamin-c-400-g/

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26353786
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22486722
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23949208
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923951/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11966688
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20620757
http://nutritiondata.self.com/foods-009101000000000000000-w.html

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

close