fbpx

Sokom od cikle do boljih rezultata ! Ostavite recenziju

Sokom od cikle do boljih rezultata !

Među dodacima prehrani nalaze se tzv. ergogena sredstva, posebna kategorija proizvoda te ujedno  profesionalnim sportašima vjerojatno i najzanimljivija, razlog? Poboljšavaju sportski performans s čvrstim znanstvenim argumentima iza toga. Osim odavno opjevanih kofeina i „brata“  kreatina, unutar te skupine pojavljuju se i neka nova „lica“ poput sode bikarbone, beta alanina te nitrata iz soka od cikle, soka koji malo pomalo postaje neizostavan dio plana suplementacije brojnih sportaša. Čak su i nogometaši Leicestera naširoko hvalili sok od cikle kao jednu od skrivenih tajni svoga uspjeha i osvajanja engleske premier lige. Zapravo sok od cikle, sam po sebi, niti nije dodatak prehrani, već samo prehrambeni proizvod dobijen nekakvom varijacijom prešanja iz obične cikle. Jasno je kako ga je jednostavnije kupiti u trgovini, međutim napraviti ga možete i sami ukoliko imate običan sokovnik.

Kako djeluje ?

Fora je u nitratima… Te “magične” dušične soli se u našoj oralnoj šupljini konvertiraju do nitrita koji se potom djelomično apsorbiraju i onda po potrebi kasnije prevedu do dušikovog monoksida (NO) ili se ti isti nitrati daljnim prolaskom do želuca reduciraju do famoznog NO koji je aktivator, točnije signalna molekula za pojedine biokemijske puteve:

1) vazodilatator je pa širi krve žile te snižava krvni tlak

2) Povećava mitohondrijsku aktivnost i iskoristivost glukoze u mišićima pa uzrokuje bolju kontrakciju i relaksaciju mišića                                      

3) dugoročno izaziva ekspresiju gena za mitohondrijsku biogenezu, a rezultat je efikasniji kardiovaskularno – respiratorni sustav

U konačnici te biokemijske promjene dovode do širenja krvnih žila, povećane opskrbe kisikom pri čemu se istovremeno smanjuje i utrošak kisika za stanični rad. Za sportaše to znači ekonomičnija izvedba ili bolje rečeno povećana mišićna izdržljivost. Koristi od takvih učinaka ponajviše će imati sportaši aerobnih te aerobno-anaerobnih sportova ili recimo oni koji žive na višim nadmorskim visinama.

Doza i vrijeme

Zanimljivo je kako i akutna, ali i kronična suplementacija sokom od cikle imaju ergogeni učinak, odnosno poboljšat će sportski performans. Dok će od akutne suplementacije više benefita osjećati sportaši aerobnih sportova, odnosno sportova izdržljivosti poput maratonaca, kod kronične suplementacije je obrnut slučaj te će od nje više koristi imati sportaši dominantno anaerobnih sportova poput sportaša borilačkih sportova primjerice. Kod akutne se suplementacije savjetuje unos od 1 – 2 čaše soka od cikla 90 – 120 minuta prije aktivnosti, a kod kronične nije važan tajming, već kontinuitet te se savjetuje uzastopno pijenje čaše soka od cikle dnevno barem 2 tjedna u nizu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

close