fbpx

Ponajbolji suplement za plodnost – maca prah Ostavi komentar

Ponajbolji suplement za plodnost – maca prah

Što je maca ?

Maca (Lepidium meyenii) je biljka koja raste u Peruu na nadmorskim visinama višim od 4000 m te spada u povrće, predstavnik je obitelji krstašica. Hipokotili mace koji sliče rotkvicama tradicionalno se kao uobičajeno povrće konzumiraju među domicilnim stanovništvom na području Anda već tisućama godina, pri čemu konzumirana dnevna doza iznosi čak 20g. Koristi se za prihranjivanje, povećanje plodnosti te u ceremonijama. Maca sadrži širok spektar metabolita od poznatih glukozinolata do karakterističnih makamida koji nisu prisutni u drugim biljkama te ih je zasad otkriveno 19 različitih tipova. Ovisno o podrijetlu i boji hipokotila razlikuje se i kompozicija i kvantiteta sekundarnih metabolita u biljci pa tako crna i olovna maca sadrže najveću količinu glukozinolata dok je žuta maca najbogatija makaenima, makamidima i fenolima. Sekundarni metaboliti, makaeni, makamidi, makaridini i maca alkaolidi su jedino prisutni u ovoj biljci.

Makamidi

Makamidi, lipidi masnih kiselina su bioaktivni spojevi prisutni u maci utječu na endokanabinoidni sustav, nedavno otkriveni  lipidni signalni sustav ljudskog organizma koji regulira neurotransmisiju, oslobađanje hormona, funkcije gastrointestinalnog trakta, imunološki sustav te reproduktivni sustav. Preciznije, endokanabinoidni sustav je uključen u fiziološke procese poput procesiranja osjećaja boli, upalni procesa, spavanja, hranjenja, krvnog tlaka i imunosti.

Benefiti konzumacije korijena mace

Maca je jedan od najnovijih prirodnih biljnih dodataka prehrani, a s obzirom na šarolik raspon potencijalnog djelovanja, može se reći kako ima perspektivnu budućnost. Stoga niti ne čudi povećani broj znanstvenih istraživanja koja testiraju brojne hipoteze vezane za macu. Za sada provedena znanstvena istraživanja se podudaraju u nekoliko zaključaka, redoslijedom idemo od najviše do najmanje dokazanih:

  1. Povećava libido – neovisno o spolu, dobi, demografiji, ali i bez utjecaja na hormone, konzumacija ekstrakta korijena mace, značajno povisuje seksualnu želju i nagon pa je možemo nazvati i prirodnom „viagrom“
  2. Povećava plodnost muškaraca – redoviti unos mace, pozitivno utječe na fertilitet muškarca, povećavajući broj, ali i kvalitetu spermija
  3. Smanjuje simptome menopauze – žene nakon menopauze zbog smanjenih razina estrogena doživljavaju nepoželjne tjelesne i zdravstvene posljedice, a neki od simptoma su nagli valovi vrućine, promjene raspoloženja, iritabilnost te smanjena kvaliteta sna. Prema znanstvenim studijama, konzumacija je mace reducirala simptome menopauze, s naglaskom na bolje podnošenje valova vrućine te poboljšanje kvalitete sna
  4.  Poboljšava raspoloženje – za sve one koji pate od depresije i anksioznosti jedan od saveznika u borbi protiv takvih stanja, izuzev brojnih lijekova, jedan od dodataka prehrani koji zaista djeluju bi mogla biti maca. Boljim raspoloženjem, indirektno se povećava i subjektivni osjećaj energičnosti i poletnosti, stoga mnogi u maci vide stimulativni potencijal.

Doza i način uzimanja

Doza od 1,5 do 5 grama praha korijena mace se u većini istraživanja pokazala kao djelotvnornom dozom. U kontekstu se suplementacije takva doza postiže unosom 1 – 2 žličice praha korijena mace ili 1 kapsulom standardiziranog ekstrakta mace u iznosu od 500 mg koji je dobiven iz 5 g biljke.

Na tržištu se nalazi većinom kao prah, ali postoji i u obliku kapsula, čak i sprejeva i ampula. Iako je najjeftiniji oblik, konzumacija maca praha zbog zemljanog okusa, može kod nekih ljudi izazvati averziju i gubitak dosljednosti u suplementaciji. Možda najprihvatljiviji i najpraktičniji način konzumacije bi bile kapsule ekstrakta korijena mace.

Odgovori

SHOPPING CART

close