fbpx
spavanje

Obrok i suplementacija prije spavanja?

Za Nutriofit.com piše Frane Jerčić, student fizioterapije, fitness trener te natjecatelj u bodybuildingu i bench pressu.


Obrok prije treninga jedan je od važnijih obroka u danu. Cilj tog obroka je osigurati dotok nutrijenata kroz fazu sna, a u tome glavnu ulogu igra unos proteina. Dakle, prije spavanja trebali bismo unijeti veću količinu proteina za optimalan oporavak od treninga.

Što se tiče vrste proteina- ako jedemo kompletan obrok s mastima, ugljikohidratima i proteinima, sama apsorpcija obroka bit će duža i samim time dobivamo sporiji dotok nutrijenata. Međutim, posebice u redukcijskoj dijeti gdje je smanjen unos hrane, često nismo u mogućnosti jesti obilne obroke zbog ograničenog „budžeta“ s kalorijama.
U tom slučaju optimum je ubaciti sporootpuštajući protein, kao što je posni sir.

Nažalost, istome okus nije najbolji adut, te dosta ljudi ima gađenje na posni sir, posebice u većim količinama. U to slučaju protein kazein u prahu dolazi kao odlična alternativa i suplementacija za obrok pred spavanja.
Protein kazein je jedan od proteina mlijeka, u želucu se duže probavlja te samim time imamo efekt duže opskrbe proteinom u periodu kada ne jedemo.
Osigurat će tijelo visokokvalitetnim aminokiselinama kroz noć i maksimizirati oporavak i mišićni rast.

Također, ukoliko imate problema sa spavanjem, možete razmotriti suplementaciju melatoninom. Istraživanja su pokazala povećanu kvalitetu sna kod osoba.
Melatonin je hormon koji se proizvodi u epifizi, luči se nekoliko sati tijekom sna i njegova veća prisutnost je zaslužna za to što ćemo utonuti u san.
Od ostalih suplemenata, prije spavanja možete uzeti cink i ZMA, iako nije uvjet da ih pijete pred spavanje već se mogu popiti i kroz dan.

Zaključak-  obrok prije sna jedan je od najbitnijih u danu, a suplementacija, bilo da se radi o proteinu, mikronutrijentima ili melatoninu, itekako može pomoći.

Vaša košarica

close