fbpx

L – KARNITIN Ostavi komentar

KARNITIN

Karnitin je prirodno prisutna aminokiselina u našem organizmu, a zadnje desetljeće često se koristi kao dodatak prehrani. Koristi se u cilju smanjenja udjela masnoga tkiva i poboljšanja tjelesnih performansa, a u posljednje vrijeme prepoznate su dobrobiti karnitina i na moždane funkcije.

Što je Karnitin?

Karnitin ili L-karnitin je organski spoj kojeg naše tijelo proizvodi od aminokiselina: lizina i metionina. L-karnitin je najpoznatiji po tome što u tijelu (točnije u staničnoj komponenti zvanoj mitohondriju) sudjeluje i oksidaciji masnih kiselina.

U normalnim uvjetima, jetra i bubrezi proizvode dovoljne količine karnitina potrebne ljudskom organizmu.  Dodatno, životinjsko meso, naročito govedina predstavlja vrijedan izvor ove tvari.  Karnitin se, također, nalazi u ribi, mesu peradi, pšenici, tempehu, šparogama, avokadu i maslacu od kikirikija.

U zdravih osoba homeostaza karnitina se održava kroz njegovu biosintezu, apsorpciju iz hrane (i dodataka prehrani) te izlučivanje i resorpciju putem bubrega. Postoje dvije varijante karnitina: L-karnitin i D-karnitin. Valja imati na umu da je samo L-karnitin biološki aktivan. Osim što ne pruža korist, D-karnitin se „natječe“ s L-karnitinom za apsorpciju i transport, povećavajući rizik od nedostatka L-karnitina.

Koja je uloga L-karnitina?

L-karnitin u našem organizmu ima mnogobrojne funkcije, a najpoznatija je njegova uloga kod proces dobivanja energije, točnije u svim stanicama djeluje kao nosač masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one tada mogu sagorijevati i koriste kao izvor energije za stanice. Drugim riječima, L- karnitin pomaže tijelu pri proizvodnji energije te je nužan za sve funkcije u tijelu, kao što su funkcije srca i mozga, kao i kretanje. Stoga ne čudi da je najveća koncentracija L-karnitina upravo u tkivima koja u najvećim količinama koriste masne kiseline kao izvor energije, poput srčanog i skeletnih mišića. Druga funkcija karnitina je transport toksičnih spojeva (nusprodukata metabolizma) van iz mitohondrija što prevenira njihovo neželjeno nakupljanje.  Ako nema dovoljno karnitina masti se ne mogu koriste za stvaranje energije što dovodi do brojnih problema od kojih je najčešći simptom opći osjećaj umora i nemoći.

Pozitivni učinci karnitina:

Karnitin ima cijelu paletu raznih utjecaja koji se čini pozitivni na ovu ili onu funkciju ljudskog tijela. Također postoji više oblika karnitina, ali ono što je zanimljivo je da svaki od tih oblika ima različitu funkciju u tijelu, tj. jedan oblik je ima bolje pozitivne efekte na određenu tjelesnu funkciju od drugoga.

L-karnitin kao dodatak prehrani:

Kao dodatak prehrani, karnitin je dostupan u nekoliko vrsta oblika, a najpoznatiji su: acetil-L- karnitin, propionil-L-karnitin, L-karnitin-L-tartarat te najčešći i najproučavaniji L-karnitin

-L-karnitin je osnovni i najčešći oblik suplementacije karnitinom te je baza oblika karnitina i koristi se čista L- varijanta s obzirom da je njegov izomer (D- varijanta) smanjuje djelotvornost L-karnitina

-Acetil-L-karnitin (ALCAR) je sljedeći često korišteni oblik karnitina koji se koristi u pogledu ostvarivanja određenih neuroloških benefita koje su jedinstvena za ovaj oblik, a razlog tome je što acetil-l-karnitin jedini može proći krv-mozak barijeru te ispoljiti svoj utjecaj.

Propionil-L-karnitin (zajedno s glicin-l-karnitinom) je oblik karnitina koji ima izražena pozitivna svojstva na kardiovaskularni sustav, posebice cirkulaciju/protok krvi te na krvni tlak. Ovaj oblik karnitina ima puno značajniji blagotvorni utjecaj na kardiovaskularni sustav nego L-karnitin ili bilo koji drugi istraženi oblici karnitina

L-karnitin-L-tartarat (LCLT) je oblik L-karnitina koji se najčešće koristi kod sportaša, zbog toga jer se vjeruje da ovakav oblik karnitina ima puno brže vrijeme pojavnosti u krvi nakon oralne ingestije od ostalih oblika karnitina. To mu daje praktičnu prednost u situacijama kada je vrijeme ingestije i njegove pojavnosti u krvi/ispoljavanja pozitivnih utjecaja potrebno točnije vremenski kontrolirati (Pre-workout doziranje i tempiranje). LCLT dokazano poboljšava sportski performans time što smanjuje osjećaj umora te razinu laktata u krvi kod sportaša. Također, vrlo slabo, ali statistički značajno povećava snagu i jakost. LCLT također smanjuje DOMS (delayed onset muscle soreness“) ili hrvatski „odgođena reakcija mišića na tjelesnu aktivnost“ te ima mali utjecaj na povećanje gustoće androgenskih receptora u mišićnim stanicama. Više receptora za androgene u mišićnim stanicama može dovesti do bolje efikasnosti u radu anaboličkih hormona kao što je testosteron te naše tijelo može bolje na njih reagirati. Androgeni (npr. testosteron) dovode do povećanja na mišićnoj masi time što stimuliraju miogenezu, formiranje mišićnog tkiva. Nadalje, LCLT može dovesti do povećanja na protoku krvi čime se više kisika i nutrijenata dovodi do mišića koji ih u tom trenutku trebaju.

Pomaže li karnitin kod sagorijevanja masti?

Iako je karnitin prvenstveno bio dodatak prehrani predložen kao „fat burner“- zbog uključenosti u transport masnih kiselina u stanici, takvi predloženi benefiti karnitina bili su pod velikim znakom upitnika. Nedavno je izašla meta-analiza o djelovanju karnitina koja je pokazala kako karnitin ima određenih pozitivnih utjecaja na gubitak masnoga . Međutim, kada bolje sagledamo dostupne podatke, vidljivo je da su takvi pozitivni rezultati gotovo uvijek prisutni kod starije populacije te se čini da je karnitin u cilju sagorijevanja masnoga tkiva korisno koristiti samo kod starije populacije.

Karnitin može pomoći kod sagorijevanja masti kroz 2 mehanizma:

Jedino ukoliko dovodi do smanjenja na osjećaju umora koji posljedično dovodi do povećanja na tjelesnoj aktivnosti osoba i indirektno većoj potrošnji energije

Postoje ljudi koji usred određenih tjelesnih poremećaja imaju smanjenje razine karnitina u tijelu. Smanjene razine karnitina onemogućuju normalne stope sagorijevanja masnih kiselina

Ostali benefiti karnitina:

Suplementacija visokih doza L-karnitina dovodi do značajnog poboljšanja na kvaliteti spermija te malih benefita u pogledu snižavanja razine glukoze u krvi i poboljšanja osjetljivosti na inzulin kod, dok suplementacija ALCAR-om dovodi do značajnog smanjenja razina amonijaka u serumu.

Doza i frekvencija unosa:

Točnu dozu za karnitin je podosta teško odrediti iz dosadašnjih znanstvenih istraživanja. Standardna doza za L-karnitin je 500-2000 mg. Za ALCAR i njegov pozitivan utjecaj na moždane funkcije, pozitivni utjecaji dokazani su s dozama od 630 do 2500 mg. Za LCLT i pozitivne utjecaja kod sportske izvedbe efikasne doze nalaze se između 1000 i 4000 mg. Međutim, za oboje ukoliko ne želite komplicirati, čini se da je 2000 mg zlatna sredina u kojoj se svi benefiti, svih oblika mogu ostvariti. Dobra opcija je 1. dozu karnitina konzumirati dva do jedan sat prije tjelesne aktivnosti i 2. dozu još jednom tijekom dana.

Odgovori

SHOPPING CART

close