fbpx

KOLIN Leave a comment

Esencijalnost linolne i alfa-linolenske masne kiseline, pojedinih aminokiselina, svih vitamina i mineralnih tvari odavno je opjevana i mnogi misle da smo s njima nabrojali sve esencijalne nutrijente, međutim negdje potcijenjen i neopravdano zanemaren, skrio se zadnje otkriveni esencijalni nutrijent, vitaminima sličan, famozni kolin.
Uloge kolina:
Stanična struktura – ishodišna je molekula za sintezu fosfolipida, glavnih strukturnih komponenti stanične membrane
Stanična signalizacija – prekursor je za sintezu acetilkolina, krucijalnog neurotransmitera u slanju informacija između neurona te neurona i mišićnih stanica
Metabolizam homocisteina – sudjeluje u metabolizmu metilne skupine zajedno s folnom kiselinom i vitaminom B12
Održavanje jetre – sudjeluje u metabolizmu i transportu masti u jetri
Ima ulogu u sintezi DNA, pravilnoj funkciji mithondrija te endoplazmazskog retikuluma

Čovjek može sintetizirati malene količine kolina, konverzijom iz fosfatidiletanolamina, međutime te količine nisu dovoljne te se ostatak mora unijeti hranom kako bi se zadovoljile fiziološke potrebe. Zbog mnogobrojnih faktora koji utječu, točne potrebe za kolinom je jako teško egzaktno utvrditi, međutim ukoliko bi se morala dati nekakva generalna preporuka, tada možemo reći kako će 425 mg kolina dnevno biti dovoljno za većinu žena, dok će to kod muškaraca biti 550 mg. Ipak postoje određene skupine u populaciji koje će iziskivati povećane potrebe za kolinom:
Sportaši koji se bave sportovima izdržljivosti, poput maratona
Trudnice – kolin ima respektabilnu ulogu u izgradnji živčanog sustava bebe
Žene u postmenopauzi – naime zbog pada estrogena smanjuje se endogena sinteza kolina
Osobe koje učestalo konzumiraju alkohol

Deficit kolina može imati opasne posljedice ! Ukoliko trudnica ne unosi dovoljne količine kolina, drastično se povećava rizik od razvoja defekta neuralne cijevi te neadekvantog razvoja mozga djeteta. U odrasloj se populaciji manjak kolina vrlo lako očituje u brzom nakupljanju masnog tkiva u jetri, zbog njegove uloge u izbacivanju viška triacilglicerola. Stoga kada sljedeći put čujete da netko ima masnu jetru, možda je upravo manjak kolina jedan od glavnih razloga. S obzirom da sudjeluje u konvertiranju homocisteina u metionin, manjak će kolina također rezultirati i s povećanim razinama homocisteina koje se dovode u korelaciju s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
Prevencija deficita kolina, lako će se ostvariti redovitom konzumacijom hrane bogate tim esencijalnim nutirjentom. Prvenstveno će to biti namirnice životinjskog podrijetla, teleća i pileća jetra, jaja, govedina i bakalar, a sekundarno od namirnica biljnog podrijetla, pšenične klice, pšenične mekinje, cvjetača te brokula.

Odgovori

Vaša košarica

close