fbpx

KOLAGEN Leave a comment

Kolagen je najbrojniji protein u tijelu te obavlja izuzetno važne uloge, uključujući pružanje strukture vašoj koži i pomaganje u stvaranju ugrušaka. Posljednjih godina stekao je popularnost kao dodatak prehrani i sastojak šampona i losiona za tijelo.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u vašem tijelu, koji čini oko trećinu tjelesnih količina proteina. Jedan je od glavnih građevnih blokova kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata. Kolagen se nalazi i u mnogim drugim dijelovima tijela, uključujući krvne žile, rožnicu i zube.

Možemo ga smatrati “ljepilom” koje drži sve te navedene strukture zajedno.

Što radi u našem tijelu?

Postoji najmanje 16 vrsta kolagena. Četiri glavne vrste su tipa I, II, III i IV:

    Tip I: Ovaj tip čini 90% kolagena u vašem tijelu, a napravljen je od gusto nabijenih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastim hrskavicama, vezivnom tkivu i zubima.

    Tip II: Ova vrsta je izrađena od labavije nabijenih vlakana, a nalazi se u elastičnim hrskavicama koje obavijaju zglobove.

    Tip III: Ova vrsta podržava strukturu mišića, organa i arterija.

    Tip IV: Ova vrsta pomaže pri filtraciji i nalazi se u raznim slojevima vaše kože.

Kako starite, vaše tijelo proizvodi sve manje kolagena, a također je i kvaliteta proizvedenog kolagena s godinama sve slabija.

Djelovanje kolagena

Učinkovitost ili neučinkovitost egzogenog kolagena ovisi o tome za što osoba kolagen koristi.

Postoji nekoliko potencijalnih zdravstveno potvrđenih dobrobiti koje nude dodaci prehrani kolagena. Međutim, znanstvenici nisu u potpunosti proučili sve navodne prednosti. Neke od potencijalnih zdravstvenih prednosti kolagena koje su dobro proučene i za koje se on pokazao korisnima uključuju:

Poboljšanje zdravlja kože

Dodaci prehrani kolagena najčešće se konzumiraju u svrhu poboljšanja zdravlja i/ili izgleda kože. Mnogi vjeruju da dodaci kolagena mogu pomoći smanjiti učinke starenja na način da dodavaju vlagu u kožu, smanjuju pojavnost bora i poboljšavaju elastičnost kože.

Što kažu istraživanja?

Postoje dokazi koji potkrepljuju te tvrdnje. Primjerice, u studiji Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals nekoliko žena je konzumiralo mješavinu koja sadrži razne vitamine, minerale, hidrolizirani kolagen i hijaluronsku kiselinu. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su pile ovu smjesu, u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini, značajno smanjile dubinu bora. Uz to došlo je do značajnog poboljšanja hidratacije i elastičnosti kože sudionika.

Druga slična studija u časopisu Skin Pharmacology and Physiology proučavala je učinke dodataka kolagena na žensku kožu. U ovom istraživanju žene su uzimale dodatak kolagena ili placebo tijekom 8 tjedana. Nakon tih 8 tjedana, žene koje su uzimale dodatak prehrani kolagena imale su veću elastičnost i vlagu kože.

Postoje i tvrdnje da kolagen može pomoći u sprječavanju stanja na koži, poput akni. Međutim, takve tvrdnje još nemaju znanstvene dokaze koji bi ih potkrijepili.

Poboljšano zdravlje zglobova

Kako osoba stari, njihovi se zglobovi počinju „raspadati“. Naročito se spužvasta hrskavica zglobova tijekom godina izrazito istroši.

Što kažu istraživanja?

Postoji nekoliko istraživanja koja ukazuju da dodaci kolagena mogu pomoći u obnovi ili sprječavanju propadanja hrskavice u zglobovima.

Jedna meta-analiza korištenja dodataka prehrani kolagena otkrila je da upotreba hidroliziranih dodataka kolagena pomaže promicanju zdravlja zglobova i potencijalnom vraćanju gustoće kostiju kod ljudi koji boluju od osteoporoze i osteoartritisa. Meta-analiza je također pokazala da kolagen pomaže u smanjenju osjećaja boli u zglobovima.

Doza i frekvencija

Kolagen i njegovi peptidi dolaze u prahu koji se lako može „sakriti“ u hranu. Oblik peptida ne stvara gelove, pa ga možete miješati u smoothie, juhe ili pečene proizvode bez utjecaja na teksturu. Želatinu možemo koristiti za pravljenje domaćeg juha ili čak i žele bombona.

Pri razmatranju dodataka prehrani, trebali biste potražiti visokokvalitetni izvor. Na raspolaganju i najbolji izvor je morski kolagen koji se pravi od riblje kože.

Dodaci kolagenu uzimaju se u jednom od dva različita oblika, bilo u obliku hidroliziranog kolagena ili u obliku nedenaturiranog kolagena tipa II; oba oblika imaju različite strategije doziranja i iako njihove dobrobiti mogu dijeliti neke sličnosti, mogu se smatrati dvama različitim dodacima prehrani.

Hidrolizirani kolagen uzima se u dozama od oko 10 g dnevno za zdravlje kože i poboljšanje raznih stanja i bolesti zglobova, a može se uzimati i uz obroke. Ne smije se uzimati u većim dozama kao proteinski dodatak prehrani (u cilju dobivanje mišićnog i/ili gubitka masnog tkiva) zbog manje učinkovitosti od ostalih izvora proteina usred izrazito lošeg profila aminokiselina.

Nedenaturirani kolagen tipa II uzima se u nižoj dozi od otprilike 40 mg jednom dnevno za liječenje osteoartritisa i reumatoidnog artritisa kada u takvim stanjima postoji autoimuna komponenta, i iako ga ne treba uzimati u određeno doba dana, možda je idealno koristiti ga na prazan želudac prije doručka.

Odgovori

Vaša košarica

close