fbpx

JELOVNIK ZA TRUDNICE Ostavite recenziju

JELOVNIK ZA TRUDNICE

Trudnoća prosječno traje između 38 – 42 tjedna, podijeljena na tri razdoblja, takozvana trimestra, tijekom kojih se zbivaju brojne tjelesne promjene trudnice te naravno budućeg djeteta. Začećem nastaje zigota, koja se nakon 2. tjedna naziva embrij, a od 8. tjedna upotrebljava se riječ fetus. Prvenstveno se razvija posteljica ili placenta koja ima dišnu, hormonalnu i prehrambenu ulogu, povećava se maternica kako raste fetus, povećava se udio masnog tkiva kako bi se uskladištile zalihe energije, rastu grudi kao priprema za laktaciju, povećava se volumen krvi kako bi se hranjive tvari i kisik mogle transportirati do fetusa, događaju se i brojne hormonalne promjene,raste i bazalni metabolizam te se sve tjelesne reakcije događaju većim intenzitetom, logično jer trudnica ne živi samo za sebe.

Osim radosti i sreće zbog razvoja novog života, trudnici se za vrijeme trudnoće zbivaju neugodnja stanja, a jedno od njih su jutarnje mučnine koje se događaju kod oko 75 % trudnica, pri tom najčešće nastupajući između 4. i 7. tjedna, a u pravilu završavaju do 20. tjedna. Najvjerojatnije se razlog krije u hormonalnim promjenama, preciznije, zbog povišenog hormona progesterona usporava se rad gastrointestinalnog sustava ili laički rečeno probava je sporija što za posljedicu ima dulje zadržavanje hrane u želudcu. U jednu ruku je to odlično, jer se na taj način povećava iskorisitvog hranjivih tvari, ali s druge strane uznemireni želudac može izazvati upravo te spomenute mučnine.

Kako bi se smanjila incidencija te ublažile tegobe ukoliko nastupi, ovo su neki od savjeta koje možete primjeniti u tu svrhu:

 • Bolje jesti više manjih obroka u danu, nego 2-3 velika
 • Izjebagavati osjećaj gladi i ne preskakati obroke
 • Ujutro polagano ustajati te čak prije ustajanja pojesti nekakve ugljikohidrate poput dvopeka
 • Izbjegavati mirise i tekture koje uzrokuju mučninu
 • Žvakača guma može pomoći
 • Limunada može biti bolja od vode
 • Piti tekućinu između obroka umjesto tijekom istih
 • Izbjegavati prženu hranu ili hranu koja može izazvati nemir u želucu poput začinjene hrane ili čak povrća koje napuhuje
 • Uvesti đumbir u svoju prehranu, on naime reducira sekreciju želučane kiseline, a povisuje sekreciju žučnih soli

Jelovnik za trudnice koje često imaju jutarnje mučnine:

 1. Doručak:  zobena kaša: zobene pahuljice, chia sjemenke, mlijeko, cimet, grožđice, mjerica whey proteina te čaj od đumbira
 2. Međuobrok: jabuka, bademi i limunada
 3. Ručak: Oslić file s kuhanim krumpirom i kuhanom blitvom začinjenom maslinovim uljem
 4. Užina: skyr jogurt i brazilski orasi
 5. Večera:  graham pecivo, pureća šunka, mozzarella, cherry rajčice s maslinovim uljem
 6. Obrok prije spavanja: banana i petit beure keksi

Nikola Talan i Roko Marovic, magistri nutricionizma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vaša košarica

close